Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Muilezels en muildieren

Iedereen weet wat een ezel is, maar heeft u ook wel eens gehoord van muilezels en muildieren? Veel mensen die van deze dieren gehoord hebben denken dat muildieren en muilezels hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Maar wat is dan het verschil tussen muildieren en muilezels?

 

Een muildier is een kruising waarbij een ezelhengst en een paardenmerrie een jong hebben gekregen. Muildieren kunnen een schofthoogte hebben van tussen de 81 en 173 centimeter, afhankelijk van de grootte van de ouders.

Een muilezel is het jong van een paardenhengst en een ezelin. Over het algemeen zijn muilezels kleiner dan muildieren en komen ook minder vaak voor. Het is extreem lastig om de twee kruisingen uit elkaar te houden, waardoor ze ook vaak door elkaar worden gehaald.

Over het algemeen is deze hetzelfde als die van andere paardachtigen. Toch zijn er een aantal dingen waar bij muildieren en muilezels extra aandacht aan besteed moet worden.

Muildieren hebben de goede kenmerken overgenomen. Zo slaan ze bijvoorbeeld minder snel op de vlucht dan paarden en kunnen ze meer gewicht dragen dan ezels. Maar dat zijn lang niet de enige voordelen!

Muildieren zijn anders dan paarden. Ze hebben een eigen wil en zijn erg slim. Hierdoor moeten ze goed afgericht worden en dat kan niet iedereen. Als muildiertrainer moet u namelijk veel geduld hebben en met het dier samenwerken, in plaats van het tot handelingen te dwingen.