Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Verzorging van de ezel

Verzorging van een ezel Donkey Sanctuary

Een gelukkige ezel betekent goede verzorging. Het is daarom belangrijk om een ezel de juiste verzorging te geven. In de praktijk blijkt dat mensen dit vaak lastiger vinden dan verwacht. Wanneer de ezels niet goed verzorgd kunnen worden, raken ze verwaarloosd. Om dit te voorkomen zijn er een aantal dingen die gedaan moeten worden, zodat de ezel goed verzorgd wordt.

Vachtverzorging van ezels

Het regelmatig borstelen van de ezels is lonend en aangenaam voor zowel mens en dier. Het is een wezenlijk onderdeel van de zorg en aandacht die u de ezels schenkt. 

>> Meer over wereldwijde ezelhulp

 

Wat zijn de voordelen van het borstelen van een ezel?

  • Het houdt hun vacht gezond en voorkomt klitten;
  • Het geeft u mooi de gelegenheid om uw ezels te onderzoeken op afwijkingen, wondjes of andere huidklachten;
  • Het versterkt uw band met de ezel.

Borstel de ezels niet als hun vacht nat is. Als u dat doet kunnen water en vuil tot de huid doordringen, waardoor de kans op huidinfecties zoals regenschurft vergroot.

De wintervacht van ezels

In de winter krijgen ezels een dikkere vacht die ze tegen het weer beschermt. Tenzij de ezels veel werk verzetten, hoeft hun vacht niet geknipt te worden. De uitzondering hierop vormen oude ezels die door een verstoring in de hormoonbalans uitzonderlijk harig worden. In dat geval kan de dierenarts adviseren om de vacht zowel in de zomer als winter te knippen. Soms kan het noodzakelijk zijn om een deel van de vacht kort te knippen als de dierenarts bepaalde huidaandoeningen moet behandelen. Indien baden nodig blijkt, moet dat alleen in warm water gebeuren.

Als u gaat lopen tijdens het borstelen van de ezel, houd dan een hand op het dier om het gerust te stellen. Loop bij voorkeur voorlangs. Is dit niet mogelijk, loop dan in een ruime boog achter de ezel om zodat die u niet kan trappen en praat onderwijl tegen het dier zodat deze weet waar u bent.

Welke borsteluitrusting heb ik nodig? 

Voor het borstelen van ezels worden paardenborstels gebruikt, die bij ruitersportwinkels of tuig- en zadelzaken te koop zijn. U heeft de volgende borstels nodig:

  • Harde rosborstel
    Gebruik deze borstel eerst om vastgekoekte modder en vuil van het ezellichaam te verwijderen. Gebruik deze borstel niet op gevoelige plekken (kop, poten en oren), omdat de harde borstelharen kunnen irriteren. Rosborstels met zacht haar zijn ideaal voor als de ezels in de zomer hebben geruid.
  • Plastic roskam
    Gebruik deze net als de rosborstel voor de langere, vuile vacht, en om tijdens het borstelen vuil uit de glansborstel te verwijderen.
  • Rubber roskam
    Gebruik deze als de ezel in de rui is. Borstel schouders, nek, rug en achterhand met cirkelvormige bewegingen om de dode haren los te borstelen. De meeste ezels genieten hiervan.
  • Glansborstel (met zachte haren)
    De glansborstel licht vuil en vet op uit de vacht en als de haren kort en fijn zijn, gaat de vacht glanzen. Aangezien de ezelvacht van nature weinig vet produceert en het vet nodig heeft ter bescherming, is het zaak om de glansborstel in de wintermaanden niet te vaak te gebruiken. De glansborstel kan op gevoelige plaatsen worden gebruikt zoals kop, oren, start, buik en onderpoten waar de harde rosborstel niet geschikt is.
  • Hoefkrabber
    Koop een exemplaar met aan het andere uiteinde een borsteltje om de hoeven grondig schoon te maken.
  • Metalen koeienborstel
    Gebruik deze voorzichtig op de niet-benige delen van de rug om overtollig haar te verwijderen als de ezel in het voorjaar en de zomer verhaart.
  • Katoenen gaasjes
    Gebruik deze om de ogen, neusgaten en staartwortel. We raden het gebruik van watten af omdat deze, zelfs als ze vochtig zijn, pluisjes kunnen achterlaten, die kunnen gaan irriteren.
  • Metalen roskam
    Gebruik deze alleen om borstels schoon te maken en nooit om de ezels te borstelen.

Hoe bVachtverzorging van de ezel Donkey Sanctuaryorstel ik mijn ezel? 

Begin met de harde borstel aan de linkerzijde van de ezel, boven aan de nek. Werk de hele ezel van voor naar achter af en zorg dat u met de haren mee borstelt. Het doel is in eerste instantie om opgedroogd vuil en zweetplekken te verwijderen. Strijk met de hand over de ezel om hem te controleren, ook als de vacht vochtig is en de ezel niet geborsteld kan worden. Zo controleert u het effectiefst op bultjes, plekjes, wondjes, enzovoort. Werk bij het borstelen van de flank met uw gezicht richting de achterhand om te voorkomen dat u achter de ezel komt te staan als u de achterpoten borstelt. Als het lijf is gedaan, kunt u de kop, oren, poten en manen borstelen met de glansborstel. Vergeet niet om de borstel tussentijds schoon te maken met de plastic roskam. Veeg afscheiding uit de ogen, neus en rond de staartwortel weg met vochtige gaasjes. Gebruik een nieuw gaasje voor ieder oog, neusgat en voor de staartwortel om te voorkomen dat u infecties verspreidt. Gooi gebruikte gaasjes zorgvuldig weg.

Hoeven krabben

Maak er een vaste gewoonte van om de hoeven bij iedere dagelijkse borstelbeurt uit te krabben. Strijk voor u begint met de hand over de poten om te controleren op verwondingen of zwellingen.

Ezels moet worden aangeleerd om hun hoef op te tillen en omhoog te houden. Als ze dat nog niet kunnen, moeten ze dat uit veiligheidsoverwegingen alsnog leren. Ezels die schoppen als u hun hoeven probeert op te tillen, worden vaak als stout, moeilijk of koppig beschouwd maar in onze ervaring is dat nooit echt zo. Ezels hebben altijd een reden voor hun gedrag. Ze schoppen misschien omdat ze pijn hebben, nerveus zijn of omdat hun hoeven nog nooit zijn verzorgd – of omdat de verzorger nerveus is.
Een veelgemaakte fout waardoor ezels uit balans of onzeker raken is de hoef te hoog of opzij optillen. Om de ezel niet uit balans te brengen, is het belangrijk om de hoef niet hoger dan 30 cm van de grond te tillen, en recht onder het lichaam. Als u problemen heeft met het uitkrabben van ezelhoeven, kunt u onze Afdeling Welzijn om advies vragen, of onze website bezoeken om meer te weten te komen over het gedrag en africhten van ezels.

De voorhoeven

Benader uw ezel kalm en doorloop de volgende stappen:

  1. Begin bij de linkerschoft van de ezel en strijk met de hand langs de voorkant omlaag.
  2. Ga met de hand langs de poot omlaag en dan achterlangs de onderpoot naar het vetlokgewricht.
  3. Trek zachtjes om de ezel ertoe te brengen de hoef op te lichten.
  4. Schraap met de hoefkrabber van hiel naar teen om modder en stenen uit de hoef te verwijderen. Controleer de hoornstraal en het deel rond de witte lijn op stenen en schade.

De hoef optillenHoefverzorging ezels Donkey Sanctuary

Als u de poot van de ezel niet wil oplichten, zorg dan dat hij goed in balans staat, met het gewicht over alle vier de poten verdeeld. Leun vervolgens zacht met uw heup tegen de ezelschouder om het gewicht naar de andere poot te verplaatsen en maan hem om de hoef op te lichten. Til de hoef niet te ver van de grond, vooral niet bij oudere ezels die vaak lijden aan artritis of andere pijnlijke aandoeningen aan de poten. Houd de poot in een rechte hoek met de grond om de ezel te helpen om in balans te blijven en oefen niet te veel druk uit op de knie. Voorkom dat u de poot naar de zijkant beweegt, want dat is ongemakkelijk voor de ezel en kan ervoor zorgen dat hij de poot onwillekeurig terugtrekt. Zet de hoef als hij is uitgekrabd weer zachtjes op de grond.

 

Hoe til ik de achterpoten van mijn ezel op?

Om een achterpoot op te tillen gebruikt u de hand die het dichtst bij de ezel is en strijk ermee langs de flank naar beneden. Zo voorkomt u dat de ezel schrikt. Ga ook bij het optillen van de achterpoot kalm te werk en doorloop de volgende stappen:

  1. Leg uw hand op de heup van de ezel en strijk ermee van de heup langs de poot omlaag. Laat uw hand vanaf het spronggewricht langs de binnenkant van de poot glijden.
  2. Wijs met uw vingers in de richting van de staart en strijk verder met uw hand naar beneden langs de binnenkant van de poot, van het spronggewricht naar de hoef. Als u uw hand al bij de knie aan de binnenkant van de poot legt, bestaat de kans dat de ezel gaat trappen. Door uw hand aan de binnenkant te houden, voorkomt u dat uw arm langs de achterkant van de ezelpoot beweegt, wat gevaarlijk kan zijn als de ezel trapt.
  3. Sluit uw vingers rond de achterkant van het vetlokgewricht en trek zachtjes om de ezel ertoe te bewegen de hoef op te lichten. Houd uw heup tegen de zijkant van de ezel om te voorkomen dat u achter de ezel komt te staan, waar u getrapt kunt worden. Met deze methode kunt u veilig te werk gaan.
  4. Leg uw hand in een komvorm om de voet met uw duim naast de hoef en niet over de verdikking van de hiel, om duimletsel te voorkomen als de ezel onverhoeds trapt. Schraap met de hoefkrabber van hiel naar teen om modder en stenen uit de hoef te verwijderen. Controleer de hoornstraal en het deel rond de witte lijn op stenen en schade.

Schraap de hoeven steeds in dezelfde volgorde schoon. Begin met de linker voorhoef, dan linksachter, dan rechtsvoor en ten slotte rechtsachter. De ezel zal al snel leren anticiperen en automatisch de volgende hoef presenteren. Hoefolie of -vet is niet nodig, behalve om cosmetische redenen, bijvoorbeeld bij deelname aan een show of evenement.

Wat als mijn ezel zijn hoeven niet optilt?

Het is belangrijk om vol te houden als de ezel zijn/haar voet op moet tillen, omdat de ezel anders leert dat hij kan weigeren. Blijf rustig en vraag zacht maar beslist om de hoef op te lichten. Oefen hierbij met de onderarm een beetje druk uit op de achterkant van de knie, zodat deze buigt en het makkelijker wordt de hoef op te tillen. Maak er geen duw- en trekpartij van en dwing de ezel niet om een hoef op te lichten. Dit kan tot ongelukken leiden en tot slechter gedrag bij een volgende schoonmaakbeurt.

Als de ezel zijn hoef niet wil optillen terwijl hij dat anders wel doet, probeer dan het volgende:

  • Verplaats het dier naar een andere plek;
  • Zorg dat de ezel in balans staat met het gewicht over alle vier de poten verdeeld;
  • Zorg dat het maatje van de ezel in de buurt is;
  • Zorg dat de ezel niet ergens door wordt afgeleid of ergens angstig voor is;
  • Probeer een andere poot;
  • Stop en probeer het later nog een keer.

Ezels hebben verzorging nodig

Donkey Sanctuary steunt ezels in nood over de hele wereld. Deze ezels moeten beter verzorgd worden. Wij helpen ezel eigenaren bij het verzorgen van hun ezels. Daarnaast bieden wij hun materialen, waardonder borstels. 

Ja, ik help ook mee


Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ezels en de activiteiten van The Donkey Sanctuary? Meld u eenvoudig aan op de nieuwsbrief.