Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Voeding voor ezels

Voeding voor ezels Donkey Sanctuary

Een lekker hapje stro of gedroogd gras, ezels zijn er dol op en vinden het heerlijk. Maar wat is nu de juiste en vooral gezonde voeding voor deze dieren? Er is namelijk ook veel keus in soorten stro en hooi. Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende soorten stro voor u op een rij. Ook leest u hoe u op een leuke manier uw ezel eten kan geven. Lees er hieronder meer over.

Welke voeding krijgt een ezel?

Wat eten ezels eigenlijk? Ezels zijn van nature grazers en krijgen zo de hele dag door kleine hoeveelheden zeer vezelrijk plantaardig materiaal binnen. Er zijn subtiele verschillen tussen het metabolisme en de fysiologie van ezels en paarden. Wij raden aan om ezels met een goed gebit hoogwaardig gerstestro te voeren, omdat het rijk is aan vezels, weinig suikers bevat en vergelijkbaar is met wat ezels in het wild zouden eten.

Stro

Zorg voor stro. Er zijn drie typen stro die het meest als bodembedekking worden gebruikt – gerst, haver en tarwe.

  • Gerstestro is het meest geschikt als ligstro voor gezonde ezels. Het heeft een lagere voedingswaarde dan haverstro, maar is voedzamer dan tarwestro. Het is comfortabel als ligstro en draineert vrij goed. Als er geen gerstestro voorhanden is, is haverstro of tarwestro ook geschikt. Stro is de goedkoopste bodembedekker. U koopt al gerstestro om de ezels te voeren, dus is het handig om het ook als strooisel te gebruiken. Als u ezels ademhalingsproblemen hebben, moet u stofvrije alternatieven overwegen.
  • Haverstro is voedzamer dan gerste- en tarwestro, en makkelijker verteerbaar. Ezels eten er vaak meer van, waardoor ze kunnen aankomen. Daarom is haverstro niet geschikt als strooisel, tenzij de ezels aan ondergewicht lijden.
  • Tarwestro heeft de laagste voedingswaarde en is vanwege de scherpe kanten minder comfortabel als strooisel. Het draineert ook minder goed en kan stoffig zijn. Hoogwaardig tarwestro is geschikt voor fitte, gezonde ezels die wat moeten afvallen.

Ezels hebben goede voeding nodig

Donkey Sanctuary redt ezels in nood over de hele wereld. Ezels hebben beter verzorging nodig. Wij helpen deze ezels, maar hebben uw hulp hierbij nodig. Met uw donatie kunnen wij deze dieren opvangen en voorzien van voeding, verzorging en aandacht die zij nodig hebben. 

Ja, ik help ook mee


Vloervoerbak

In het wild grazen ezels met de kop omlaag. Het is niet natuurlijk om ze uit netten of ruiven te laten eten. Als ze omhoog moeten reiken naar hun voedsel, kunnen er stro- of hooideeltjes in hun ogen en oren vallen, of kunnen ze ademhalingsproblemen krijgen. Daarom adviseren wij speciale vloervoerbakken, zonder scherpe randen. Doe voldoende stro in de bakken zodat de ezels er echt in moeten grazen. Eventueel geknoeid hooi of stro kan de volgende dag als bodembedekking worden gebruikt. Zorg echter dat de voerbakken nooit boven schofthoogte zijn gevuld, omdat ook dit risico’s voor de oren en ogen van de ezels met zich meebrengt. Een intelligente voerbak met dubbele bodem is ideaal om te voorkomen dat de ezels te diep grazen, wat schadelijk kan zijn voor de luchtpijp. Zet de voerbak zo dat de ezels niet op het strooisel staan terwijl ze eten. 

Water

Ezels zijn heel precies over wat ze drinken en moeten altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Een stevig vastgezette emmer of zelfvullende waterbak is ideaal, maar zorg wel dat deze dagelijks wordt verschoond. Houd bij gebruik van een emmer goed zicht op de hoeveelheid die de ezels drinken, maar een zelfvullende waterbak voorkomt dat de ezels zonder drinken komen te staan. De waterbak dient grofweg 75 cm diep te zijn, van de grond tot de bovenrand gemeten.

Om te voorkomen dat de waterbak in de winter bevriest, kunt u een kleine voetbal op het water laten drijven zodat het oppervlak in beweging blijft. Er zijn ook waterbakken met (verwarmde) vlotter verkrijgbaar. U kunt een deel van de bak met multiplex bedekken ter isolatie, maar laat voldoende ruimte vrij zodat de ezel kan drinken. Zet de waterbak eventueel zo dat hij overdag de winterzon opvangt, wat kan helpen voorkomen dat het water bevriest. Als u de hele dag van huis bent, kunt u ook een emmer water in de stal zetten, waar hij minder gauw bevriest.

voeding voor een ezel Donkey Sanctuary
Spelend eten

Het bijvoeren van uw ezel is erg belangrijk. Snackballen waarin u voer kunt verstoppen, opblaasbare ezelspeeltjes en paardenvoetballen zijn ook geschikt om de ezels bezig te houden. Zoals bij elk speeltje dat voedsel verschaft, is het zaak om goed in de gaten te houden hoeveel voedsel de ezels binnenkrijgen. Zorg ook dat er voldoende speeltjes zijn om conflicten of agressie onder de ezels te voorkomen. Gesneden appels of wortels zijn een lekkere en caloriearme snack, die in een snackbal of op de ezelweide kunnen worden verstopt. Een malse snack helpt bovendien om hun vocht op peil te houden als ze door slecht weer minder kunnen grazen en meer op droog voer zijn aangewezen.

 

Liksteen

Hang een paardenliksteen met mineralen in de stal of schuilstal zodat de ezels hun dieet naar behoeven kunnen aanvullen. Gezoete likstenen zijn niet aan te bevelen, omdat te veel suiker hoefbevangenheid kan veroorzaken.