Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

De verzorging van een muildier

Over het algemeen moeten muildieren hetzelfde behandeld en verzorgd worden als alle andere paardachtigen. Toch zijn er enkele verschillen bij de verzorging van muildieren.

Wat eet een muildier?

De ervaring heeft ons bij Donkey Sanctuary geleerd dat u muildieren dezelfde voeding kunt geven als ezels; hun dieet bestaat voor het merendeel uit stro, met daarnaast in beperkte mate hooi en gras. Granen zijn niet aan te bevelen.

De hoefsmid

Muildieren en -ezels moeten net als ezels en paarden om de zes à tien weken bekapt worden. Voor muildieren en -ezels is een geduldige hoefbekapper gewenst, aangezien de dieren nerveus kunnen worden als ze niet naar behoren zijn afgericht.

Er zijn nog enkele andere zaken om rekening mee te houden. Dankzij hun hybride kracht zijn muildieren vaak minder gevoelig voor ziekten dan hun ouders. Ze kunnen echter nog altijd dezelfde ziekten oplopen en zijn kwetsbaar voor hoefbevangenheid.De verzorging van muildieren Donkey Sanctuary

Huisvesting voor muildieren

Muildieren zijn intelligent en gevoelig en kunnen er daarom slecht tegen om langere tijd op stal te staan. Ze hebben behoefte aan gezelschap van andere muildieren of paardachtigen. Over het algemeen zoeken muildieren andere muildieren of paarden op, terwijl muilezels eerder naar ezels toe trekken. Muildieren en -ezels dienen zo veel mogelijk tijd in de wei door te brengen, waar ze actief kunnen zijn en mentaal worden gestimuleerd.