Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Gedrag van ezels

Qua uiterlijk lijken ezels op paarden, maar als we kijken naar het gedrag, zien we een wereld van verschil. Ezels zijn minder schrikachtig dan paarden, waardoor ze vaak als eigenwijs worden gezien. Daarnaast hebben ezels en paarden ook andere manieren om duidelijk te maken dat er iets aan de hand is.

Het verschil in gedrag met paardenGedrag van ezels The Donkey Sanctuary

Paarden hebben een sterk ontwikkeld vluchtinstinct en zijn vaak schrikachtig. Ezels vertonen een stoïcijnser gedrag en schrikken minder snel. Ezels vertonen minder angstige reacties op onbekende situaties dan paarden. Dit gebrek aan uiterlijke tekenen van angst wordt soms verkeerd geïnterpreteerd als koppigheid. Ezels vertonen een ander klinisch beeld dan paarden. Een ezel met buikpijn gedraagt zich anders dan een paard met hetzelfde probleem.

Hechting aan de kudde

Ezels hebben een sterke band met hun kuddegenoten en vormen vaak vriendschappen voor het leven. Dit heeft gevolgen voor hoe u ezels houdt; wij raden aan om ezels altijd met een andere ezel te houden.

Belangrijk: geestelijke stimulering

Als de ezels gedurende de winter langere tijd niet de wei in kunnen, gaan ze zich zonder geestelijke stimulering waarschijnlijk vervelen. Daarom is het een goed idee om uw ezels voorwerpen te geven om op te kauwen of mee te spelen, vooral als u liever niet heeft dat uw mooie houten omheining ten prooi valt aan de verveelde ezels.

Ezels en muildieren grazen niet alleen, maar knabbelen ook aan struiken. Ze vinden het fijn als ze bij hagen of takken kunnen komen en eten veilig gebladerte van bomen en struiken. Veilige takken en houtblokken zijn een goede verrijking voor ezels met beperkte graasmogelijkheden. Veilige struiken en bomen zijn onder meer:Gedrag ezels The Donkey Sanctuary

  • hazelaars;
  • essen;
  • meidoorn;
  • appelbomen;
  • en in beperkte mate wilgen, linden, populieren en gaspeldoorn.

Deze materialen voorkomen dat de ezels zich tegoed gaan doen aan de hekken en de stal, maar u zult de takken regelmatig moeten vervangen als alle bast eraf geknabbeld is. Door veilige struiken en bomen aan te planten waar u takken van kunt afsnoeien, creëert u niet alleen schaduw, maar voorziet u de ezels ook van voedselverrijking. U kunt gesnoeide takken aan de ezels aanbieden, of als deze niet voorhanden zijn, kunt u verzaagde houtblokken kopen (mits u weet of de boomsoorten geschikt zijn). De ezels zullen ook veel baat hebben bij een dagelijkse wandeling. Bekijk ook meer over de huisvesting voor uw ezels.


Steun onze ezels 

Donkey Sanctuary helpt ezels over de hele wereld door middel van het bieden van onderwijs aan ezeleigenaren. Help mee en steun de ezels wereldwijd. 

Doneer direct