Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Is een muildier iets voor jou?

Het veelgehoorde bezwaar dat muildieren koppig zijn klopt niet. Het sterke overlevingsinstinct zorgt ervoor dat een muildier zichzelf zonder een extreme provocatie niet aan gevaar blootstelt of overwerkt. Dat wordt vaak ten onrechte voor koppigheid aangezien. Muildieren zijn intelligent en goed af te richten, maar ze zijn voorzichtig. Door hun overlevingsinstinct zijn ze geneigd om eerst na te denken voor ze tot actie overgaan en niet bereid om zichzelf in gevaar te brengen.Is een muildier iets voor jou? The Donkey Sanctuary

Muildieren trainen

Een muildier vergt een empathische en geduldige trainer. Een trainer met kennis van hun specifieke aard en de benodigde aanpak. Muildieren leren snel, zowel van een goede als slechte trainer. Muildiertrainers moeten dus heel duidelijk zijn in wat ze van het dier vragen. Als trainer of eigenaar van een muildier moet u de uitdaging aan willen gaan. U moet niet bang zijn om met een dier met hersens te werken, een dier dat u niet kunt dwingen, maar waarmee u samen moet werken. Dit vergt rust, geduld en heel veel begrip. Met zijn ijzeren geheugen zal een muildier angstige ervaringen of een hardhandige training niet snel vergeten; het kan heel lang duren voordat een muildier over een slechte behandeling heen is. Dus behandel uw muildier altijd liefdevol en met respect.

Ruimte voor een muildier

Om een muildier te houden, heeft u ruimte en een geschikte omheining nodig. De meeste muildieren kunnen vanuit stilstand over een 'gewoon' hek springen. Ze hebben dan ook de ruimte nodig om naar behoeven rond te kunnen rennen.

Niet voor iedereen

Het is belangrijk om in te zien en te accepteren dat muildieren geen paarden zijn. Een grotere uitdaging is om ze te begrijpen en met ze te werken. Een muildier is dan ook niet voor iedereen een geschikt huisdier. Lees meer over muildieren en muilezels


Steun onze ezels

Donkey Sanctuary helpt ezels over de hele wereld door middel van het bieden van onderwijs aan ezeleigenaren. Helpt u ook mee? Steun ezels wereldwijd. 

Doneer direct