Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Kenmerken van een ezel

kenmerken van een ezel Donkey Sanctuary

Wist u dat een ezel eenvoudig te herkennen is? Er zijn namelijk een aantal specifieke kenmerken waar u een ezel aan kunt herkennen. Natuurlijk is iedere ezel anders, maar toch zijn er bepaalde kenmerken die alle ezels hebben. Daarnaast kan het soms moeilijk zijn om het verschil tussen een ezel, een muilezel en een muildier te zien. Benieuwd waar u een ezel aan kunt herkennen? Lees hieronder de kenmerken van een ezel.

UITERLIJKE KENMERKEN

Eén van de dingen waar u een ezel aan kunt herkennen, is hoe deze eruit zien. Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken waaraan u kunt zien dat het om een ezel gaat. Zo kunt u een ezel herkennen aan:

  • de vacht;
  • de staart;
  • de manen;
  • de oren;
  • en de hoeven.

Kenmerken van een ezel Donkey Sanctuary Vacht

Hoewel de vacht van ezel tot ezel kan verschillen, is hij over het algemeen langhariger en ruwer dan die van paarden. Ezels lijken minder huidvet te produceren dan paarden, waardoor ze misschien bevattelijker zijn voor weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. Daarom moeten ezels te allen tijde afdoende beschutting hebben. 

Staart

De ongebruikelijke staart, die lijkt op die van een koe, is begroeid met korte haren en heeft een kwast aan het uiteinde.


Manen

De manen van een ezel zijn kort, vaak maar enkele centimeters lang.

Oren

De lange oren van de ezel, die zeer goed doorbloed zijn, zijn een speciale aanpassing aan de woestijn en dienen ter afkoeling.

Hoeven

Ezelhoeven staan rechter overeind dan die van het paard (circa 5° tot 10° rechter). Bovendien zijn ze kleiner, harder, anders van vorm en bezitten ze meer elasticiteit. De hoef heeft zich aangepast aan de oorspronkelijke leefomgeving van de voorouders van de ezel. Door de iets andere stand moet de ezelhoef anders door de hoefbekapper worden bekapt dan de paardenhoef – dit dient om de zes tot tien weken te gebeuren. Zorg altijd voor de juiste verzorging.