Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

De geschiedenis van de ezel

De geschiedenis van de ezel. Ezels verschenen ongeveer 6000 jaar geleden voor het eerst. In Noord-Afrika werden ezels 6000 jaar geleden al voor het eerst gehouden door mensen. Dit deed men in die tijd vanwege de melk en het vlees van de ezel. Ongeveer 2000 jaar geleden werden ezels voor het eerst gebruikt als trekdieren. Ze werden ingezet langs de Zijderoute, die liep van China naar het Middellandse Zeegebied.

De route van de ezels geschiedenis ezel donkey sanctuary

De ezels vervoerden zijde voor handelaren, die dit vervolgens ruilden voor andere goederen. Het was een lange en zware tocht, de route was ongeveer 6400 kilometer lang en de reis duurde enkele jaren. Om die reden legde geen één dier de volledige route af. Onderweg leidden ongeplande paringen tot vermenging van soorten. Dat was het begin van de diversiteit in ezel soorten die we nu kennen. De reis eindigde in de havens van de Middellandse Zee in Griekenland en Italië, het Midden Oosten en de Egyptische stad Alexandrië. Ook hedendaags worden ezels als werkdieren ingezet onder zware omstandigheden. Denk hierbij aan ezels in de toeristensector en ezels die gebruikt worden bin de steenoverindustrie.

Werkezels

In Griekenland kwam men erachter dat ezels de ideale lastdieren waren om op de smalle paden tussen de wijnranken te werken. Het gebruik van ezels in de wijnbouw verspreidde zich langs de Middellandse Zee, helemaal tot aan Spanje. Tot op heden worden ezels nog steeds ingezet als lastdier om het werk van mensen te verlichten. Help mee, stop dierenleed

Ezel populatie 

Vanuit Afrika heeft de ezel zich over de hele wereld verspreid. De wereldwijde populatie wordt nu geschat op meer dan 44 miljoen ezels en 15 miljoen muildieren en muilezels. Het overgrote deel van de ezels wordt als werkdier ingezet. Van alle ezels ter wereld leeft ongeveer de helft in Azië, iets meer dan een kwart in Afrika en de rest voornamelijk in Latijns Amerika. The Donkey Sanctuary zet zich in voor wereldwijde ezelhulp.

Blijf op de hoogte over ezels en muildieren

Op de hoogte blijven over de activiteiten van Donkey Sanctuary of updates over ezels? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.