Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

FAQ ezels

Raakt u niet uitgepraat over ezels en wilt u nog meer te weten komen? Bekijk dan hier alles wat u altijd al wilde weten over deze dieren. Dit zijn de antwoorden op de meestgestelde vragen over ezels.

Achtereenvolgend behandelen we de volgende vragen: 

  • Wat is het verschil tussen ezels en paarden?
  • Welke soorten wilde ezels zijn er?
  • Wat is het verschil tussen een muildier en een muilezel?
  • Hoe oud wordt een ezel?
  • Welk geluid maakt een ezel?

Wat is verschil tussen ezels en paarden?

Ezels worden vaak gezien als kleine paarden met grote oren, maar ezels zijn heel andere dieren dan paarden! Ze verschillen zowel fysiek als in hun gedrag van paarden. Miljoenen jaren geleden hebben ezels en paarden wel dezelfde voorouders gehad, maar ze zijn tot heel andere diersoorten geëvalueerd. Dit onderscheid erkennen is van essentieel belang voor de correcte verzorging en het welzijn van ezels.

Welke soorten wilde ezels zijn er?Ezels en muilderen wat is het verschil? The Donkey Sanctuary

Een wilde ezel is te onderscheiden in twee afzonderlijke soorten. De Aziatische tak van de soort (Equus hemionus) stamt uit het gebied dat zich uitstrekt van de Rode Zee tot noordelijk India en Tibet. De Afrikaanse tak (Equus africanus) komt voor in Noord-Afrika, tussen de Middellandse Zeekust en de Sahara ten zuiden van de Rode Zee. De moderne gedomesticeerde ezel stamt af van voorouders van de Afrikaanse wilde ezel, die twee ondersoorten kende: de Nubische wilde ezel (Equus africanus africanus) en de Somalische wilde ezel (Equus africanus somaliensis).

Ezels onderscheiden zich fysiek in het aantal chromosomen. Een ezel heeft 62 chromosomen, een muildier heeft er 63 en een paard 64.

 

Wat is het verschil tussen een muildier en een muilezel?

Muildieren en muilezels zijn allebei een kruising tussen een paard en een ezel. Een muildier is het jong van een ezelhengst en een paardenmerrie. Een muilezel heeft juist een ezelin als moeder en een paardenhengst als vader. Daarnaast zijn er, afhankelijk van de ouders, nog meer verschillen, zoals lengte en kleur.

Hoe oud wordt een ezel?

Op basis van de archieven van het Donkey Sanctuary schatten we de gemiddelde levensduur van de ezel op iets meer dan 30 jaar.

Welk geluid maakt een ezel?

Het balken is één van de zes geluiden die ezels maken. De andere zijn grommen, knorren, briesen, kreunen en snuiven. Het balken is het hardste geluid en is op grote afstand te horen. Iedere ezel heeft een eigen balkgeluid. In het wild zijn het vooral de hengsten die balken bij territoriaal gedrag. Bij gedomesticeerde ezels kunnen zowel hengsten als ezelinnen balken om uiteenlopende redenen. Het is vaak aangeleerd als de ezel beseft dat hij zo aandacht kan trekken of voedsel kan krijgen. Bekijk meer over het geluid van ezels.


Red ezels wereldwijd

Donkey Sanctuary zet zich in voor mishandelde en verwaarloose ezels. Help mee om deze dieren op te vangen en de verzorging te bieden die zij nodig hebben. Steun ezels, steun Donkey Sanctuary.

Ja, ik steun ezels


Altijd op de hoogte van het laatste ezel nieuws? Meld u aan op de nieuwsbrief.