Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Tips voor de ideale schuilstal

Is uw stal nog niet helemaal geschikt voor een ezel? Heeft deze nog enkele aanpassingen nodig om deze geschikt te maken voor ezels? Goed nieuws: er is een uitgebreid aanbod stallen en abri’s op de markt.

Punten voor de aanschaffing van een ezel

Hier zijn enkele punten waar u op dient te letten bij het ontwerp of de aanschaf van een ezelstal:Tips voor de ideale stal Donkey Sanctuary

 1. De schuilstal moet te allen tijde bereikbaar zijn. Plaats indien nodig extra omheiningen of een extra abri, zodat de ezels de hele dag door kunnen schuilen.
   
 2. Plaats de stal of abri op een goed gedraineerde ondergrond en vermijd plekken waar veel insecten zitten. Een verplaatsbare schuilstal kan handig zijn als de bodem drassig wordt. Is dit niet mogelijk? Strooi dan een dikke laag boschips rond de stal om te voorkomen dat de ezels langdurig in de modder staan.
   
 3. Plaats een mobiele of permanente schuilstal op zo’n manier dat de achterkant in de wind staat. Wees er in de winter op bedacht dat bij een krachtige wind een stal of abri kan om- of wegwaaien. Soms worden stallen tientallen meters door de wind meegesleurd. Dit kan gevaarlijk zijn voor mens en dier. Daarnaast kan het schade opleveren aan de stal, ander materiaal en de weide. Met grondankers of hoekijzers kunt u de stal stevig verankeren, waardoor hij veilig op zijn plek blijft maar toch verplaatsbaar is.
   
 4. Reken op ongeveer 4,5 vierkante meter per ezel, dus ongeveer 9 vierkante meter voor een koppel.
   
 5. Zorg voor een goed gedraineerde, harde antislipvloer. Bij voorkeur gemaakt van beton of steen.
   
 6. Vanwege de bouw van hun hoeven en poten is het belangrijk dat ezels, zeker een deel van de dag niet op een drassige ondergrond staan. Zorg in een nat klimaat voor een goed gedraineerde uitloop, idealiter van beton. Als u hiervoor betontegels gebruikt, kan de uitloop eventueel ook verplaatst worden. Als u een verharde, omheinde paddock aanlegt, hebben de ezels meer vrijheid en hoeven ze niet langdurig op stal te staan.
   
 7. Gebruik geen bouwmaterialen – vooral voor het dak – die condensatiegevoelig zijn.
   
 8. Zorg voor adequate ventilatie en luchtcirculatie, maar voorkom dat het op ezelhoogte tocht. Controleer voor de bouw van de stal uit welke hoek de wind meestal komt en zorg dat de stal met de achterkant in de wind staat.
   
 9. Zorg dat de ezels over de staldeur kunnen kijken. Deuren voor paardenstallen zijn meestal te hoog.
   
 10. Bescherm glazen ruiten met gaas.
   
 11. Zorg voor een voerbak op de grond of een hoekvoerbak en plaats deze zo dat het voer niet vervuild raakt. We raden af om hooinetten te gebruiken, aangezien het beter is voor ezels om van de vloer te eten. Bovendien kunnen lege netten een gevaar vormen voor de ezels. Hooinetten zijn wel handig als de ezel op dieet moet, als slowfeeder of om de dieren geestelijk te stimuleren. Zorg wel dat de netten stevig en op de juiste hoogte zijn bevestigd.
   
 12. Zorg ervoor dat stalringen op ooghoogte van de ezel aan de wand worden bevestigd.
   
 13. Een overdekte, goed verlichte ruimte met harde ondergrond is handig voor de hoefbekapper.

 Als u bovenstaande punten goed uitvoert en eventueel aanschaft, heeft uw ezel een ideale schuilstal. Tips voor de ideale schuilstal The Donkey Sanctuary