Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

De Ezelweide

Voor ezels is de weide waar zij instaan van het grootste belang. Wat vinden ezels fijn om in de weide te hebben? En hoe creëert u de ideale ezelweide?

Afrastering

Er zijn vele soorten omheiningen, of combinaties daarvan, die geschikt zijn voor ezels. Per ezel is een uitloop- of weideoppervlak van 2000 vierkante meter benodigd. Voor een koppel heeft u dus een weide- en staloppervlak van circa 4000 vierkante meter nodig. De oppervlakte is mede afhankelijk van de kwaliteit van de weide.

Het is raadzaam om de weide in twee of drie paddocks te verdelen, om de begrazing van de weide beter te beheren. Plaats de afrastering zo dat de ezels te allen tijde vrije toegang hebben tot drinkwater en een schuilstal.De Ezelweide The Donkey Sanctuary

Hagen als omheining

Ezels zijn dol op de braam- en meidoornblaadjes die u in natuurlijke hagen aantreft. Ezels zijn echter volleerde ontsnappingskunstenaars en voor u het weet, hebben ze zich door een haag gewurmd. Breng daarom altijd een extra omheining aan. Hagen bieden een natuurlijke beschutting tegen zon of wind, maar vergeet niet dat hagen ook giftige planten kunnen herbergen. Die zult u dus moeten verwijderen.

Houten palen en liggers

Hoewel relatief duur, zijn hekken met vier liggers ideaal. Standaard paardenhekken hebben vaak drie liggers. De vierde ligger moet op een hoogte van 45 cm worden geplaatst om te voorkomen dat de ezels ontsnappen. Houten hekken moeten om de zoveel tijd opnieuw worden behandeld met een diervriendelijk weerbestendig middel.

Ezels knabbelen soms aan houten hekken. Dat kan zijn omdat ze vezels tekort komen in hun dieet of omdat ze zich vervelen. Als u ze een stimulerende omgeving geeft, met niet-giftige houtblokken, schors om aan te knabbelen en voldoende stro om te eten, dan kauwen ze over het algemeen veel minder aan de hekken.


Wilt u ook een ezel?

Donkey Sanctuary redt Ezels en Muildieren over de hele wereld en vangen ze op in zorgboerderijen. Help ook een ezel. Adopteer uw eigen ezel en geef deze een beter leven.

Ja, ik wil een ezel adopteren 
 


Gaashek

Houten palen met strak gespannen gaas zijn een minder kostbare optie. Zorg wel dat het gaas strak staat en regelmatig aangespannen wordt. Als de onderkant van het gaas losser wordt en opkrult, kunnen de ezels met hun hoeven door het gaas stappen en verstrikt raken. Breng een enkele houten ligger of strak gespannen metaaldraad boven het gaas aan, om te voorkomen dat de ezels over het gaas gaan hangen.

Afrader: prikkeldraadDe Ezelweide Huisvesting voor Ezels The Donkey Sanctuary

Wij raden het af om prikkeldraad te gebruiken. Mocht er boven het gaashek of een haag rondom de weide toch prikkeldraad gespannen zijn, zorg dan dat het draad strak is aangespannen en controleer het regelmatig. Prikkeldraad is ongeschikt als afscheiding tussen de paddocks, omdat de ezels zich er lelijk aan kunnen verwonden.

Stroomdraad

Dit is een veelzijdige en effectieve methode om de weide te beheren. Met stroomdraad en een bestaand schrikdraadsysteem kunt u eenvoudig paddocks of graasstroken voor het omweiden afzetten. Door de elektrische omheining te verplaatsen, kunt u bepalen hoeveel gras de ezels per dag consumeren. Een systeem met elektrisch lint is beter dan schrikdraad, omdat de ezel het beter kan zien. Houd u bij het installeren aan de aanwijzingen van de fabrikant. Onderhoud de afrastering goed en controleer deze iedere ochtend en avond met een speciale tester. Om een elektrische omheining te installeren moet u de palen plaatsen, het schriklint aanbrengen en het aansluiten op een schrikdraadapparaat met accu. Het is belangrijk om de totale lengte van het lint te weten, zodat u een apparaat met het juiste voltage kunt installeren. Als het apparaat niet de juiste sterkte heeft werkt het hek niet.

Toegang tot de weide

Tijdens de wintermaanden kan de grond bij het toegangshek van de weide drassig worden. De meest logische oplossing is om de ezels binnen op een verharde ondergrond te houden. Ze kunnen dan weer naar buiten als de omstandigheden dat toestaan. Als u in de winter echter boschips van hardhout strooit, kunnen de ezels het hele jaar door buiten grazen. Let op de volgende punten:

  • Zet water- en voerbakken niet bij de toegang of onder bomen;
  • Gebruik indien mogelijk ook een alternatieve toegang om te voorkomen dat de grond drassig wordt;
  • Ontwerp de toegangshekken zo dat de ezels makkelijk in en uit de weide kunnen. Alle toegangshekken moeten voorzien zijn van stevige scharnieren en moeten goed worden gesloten om te voorkomen dat de ezels ontsnappen.