Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

De aanschaf van een ezel

Een ezel als huisdier is natuurlijk super leuk, maar er zijn een aantal zaken belangrijk om te weten voordat u een ezel aanschaft. Wist u bijvoorbeeld dat ezels veelzijdige dieren zijn, die op allerlei plekken in te zetten zijn:

  • als rijdier voor kinderen;
  • als showdier;
  • als trekdier voor lichter werk op een boerderij;
  • of gewoon als huisdier.

Welke ezel moet ik kopenDe aanschaf van een ezel Donkey Sanctuary ?

Al deze factoren bepalen het formaat en type ezel dat het beste bij uw situatie past. Wilt u uw ezel inzetten om te rijden, een wagentje te trekken of op een boerderij te laten werken? Kies dan een dier tussen de 4 en 25 jaar. Daarnaast is het belangrijk dat u de ezel van tevoren door een dierenarts laat keuren, om te controleren dat deze fit genoeg is om te werken.

Een gemiddelde ezel van 112 cm hoogte of 160 kg mag niet meer dan 50 kg op zijn rug torsen. Als de ezel puur als huis- of gezelschapsdier bedoeld is, dan zijn oudere ezels of ezels die wel wat extra liefde kunnen gebruiken misschien geschikt. Er staan ezels te koop in wijkbladen, paardenbladen en op het internet, maar ook via fokkers, een ezelstichting en boerderijen kunt u een ezel aanschaffen. Als u hebt besloten dat een ezel wat voor u is, raden wij aan om iemand met verstand van zaken mee te nemen. 

Bepaal het ras dat bij u past

Elk ezel ras heeft zijn eigen kenmerken. Wanneer u naar een specifiek ras op zoek bent, kunt u het best bij gespecialiseerde organisaties terecht. Als u de ezel via de afdeling Huisvesting van The Donkey Sanctuary UK aanschaft, weet u dat ze medisch zijn onderzocht, dat ze al hun inentingen hebben gehad, zijn ontwormd en dat de hoeven regelmatig zijn bekapt. Bij ezels die u van particulieren koopt, is dit misschien niet het geval.

 


Ezels hebben een veilige thuisomgeving nodig 

Wilt u ook een ezel helpen, maar heeft u zelf niet de ruimte of de tijd om een ezel aan te schaffen. Donkey Sanctuary geeft ook de mogelijkheid om een ezel te adopteren. Met uw hulp kunnen wij ezels die verwaarloosd of mishandeld zijn opvangen. 

Adopteer ook een ezel 


Uw ezels laten wennen aan hun nieuwe huis

Het is belangrijk om nieuwe ezels niet te overhaasten, omdat het transport, de verandering van omgeving en de nieuwe weidegenoten bijzonder veel stress kunnen bezorgen. Probeer nieuwe ezels daarom zo rustig mogelijk te laten wennen aan hun nieuwe omgeving. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat ezels helemaal gewend zijn. In die periode zijn ze gevoeliger voor ernstige aandoeningen, zoals hyperlipaemie (een stofwisselingsziekte die veel voorkomt bij ezels). Ezels kunnen territoriaal zijn en nieuwe dieren moeten met beleid bij een bestaande groep ezels of andere paardachtigen worden geïntroduceerd. Zet de nieuwe ezels en de bestaande groep idealiter naast elkaar, maar wel gescheiden door een permanent of elektrisch hek. Observeer hun gedrag gedurende twee weken. Gun de nieuwe ezels de tijd om hun nieuwe omgeving te verkennen en eraan te wennen alvorens u ze bij de bestaande groep laat. Blijf goed op hun gedrag letten en wanneer u er zeker van bent dat ze kalm en relaxed in elkaars gezelschap zijn, kunt u ze bij elkaar laten. Als er ook maar enige twijfel bestaat over hun tolerantie van elkaar, kunt u ze beter nog even gescheiden houden. Bekijk ook alle informatie over huisvesting voor ezels.

De aanschaf van een ezel Donkey Sanctuary

Ezels in combinatie met andere dieren

Houd toezicht wanneer de nieuwe ezels zich voor het eerst onder de groep begeven, zorg voor voldoende voedsel en onderdak. Dit helpt mogelijke conflicten te voorkomen, wat vooral de eerste dagen belangrijk is. Het is ook belangrijk om kleinere dieren in bedwang te houden, zoals: 

- honden

- katten

- pluimvee

- geiten

- schapen

Ezels zijn van nature territoriaal en sommige zullen achter kleinere dieren aanrennen. Voorkom zo veel mogelijk dat ezels kleinere dieren tegenkomen en blijf er altijd bij als het toch gebeurt. Sommige ezels hebben geen probleem met gemengd gezelschap, maar het is van tevoren moeilijk te zeggen welke ezels andere dieren accepteren en welke ze aanvallen of achteraan gaan jagen. Uit veiligheidsoverwegingen moet er altijd een volwassene bij blijven als kleine kinderen zich in de ezelwei begeven.

De eerste weken

Neem de tijd om uw ezels te leren kennen. Observeer ze goed zodat u gedragspatronen leert herkennen en subtiele veranderingen zult opmerken. Door ze dagelijks te borstelen en tijd met ze door te brengen, zullen ze zich steeds meer op hun gemak gaan voelen. Probeer echter niet te snel te veel te doen. Begin met korte, makkelijke wandelingetjes om vertrouwen op te bouwen, zowel bij de ezels als bij uzelf.

Wilt u op de hoogte blijven omtrent het laatste nieuws over de ezels en muildieren waar The Donkey Sanctuary zich voor inzet? Meld u eenvoudig aan op de nieuwsbrief via de onderstaande button.