Wij zijn 's werelds grootste liefdadigheidsinstelling voor ezels en muildieren. Al meer dan 50 jaar verzachten wij wereldwijd hun wanhoop, pijn en hopeloosheid. Help ons alstublieft met een donatie!

Stalonderhoud van ezels

Nu u de ideale stal voor de ezels heeft aangeschaft, is het natuurlijk belangrijk om deze ook in topconditie te houden. Er zijn een aantal klusjes die regelmatig gedaan moeten worden, om de ezels een permanent fijne omgeving te bieden.

Het uitmesten van de stal

Natuurlijk is het van belang om wekelijks de stal uit te mesten. Wat heeft u nodig om de stal uit te mesten en schoon te houden? Minimaal de volgende materialen: 

  • een hooivork;
  • een bezem;
  • een schep;
  • een  kruiwagen;
  • desinfecterend middel;
  • en een ‘mestboy’.

Stalonderhoud van ezels Donkey Sanctuary Taken voor iedere dag

Verwijder iedere dag natte plekken en uitwerpselen uit het strooisel of gebruik een potstalsysteem. Dagelijks uitmesten is de beste methode om de leefomgeving van uw ezels te controleren en eventuele veranderingen in het gedrag tijdens uw afwezigheid op te merken. Wij raden aan om de ligplaats dagelijks uit te mesten.

Bij een potstal wordt iedere dag de mest verwijderd en een verse laag strooisel over de bestaande bodembedekking verspreid om de oppervlakte droog te houden. De onderlaag wordt steeds dichter op elkaar gedrukt en de urine zakt naar de bodem. De bodembedekking in een potstal moet om de vier à zes weken volledig worden ververst. De grootste problemen met een potstal zijn de stank en de opbouw van bacteriën.

>> Bekijk meer over de verzorging van uw ezel
 


Steun onze ezels

Donkey Sanctuary helpt ezels over de hele wereld. Wij vangen gewonden en verwaarloosde ezels op in onze zorgboerderijen. Help mee en steun de zels.

Doneer direct


Mest de stal dagelijks uit

U kunt de stalling het beste iedere dag uitmesten,omdat alle mest en natte plekken zo dagelijks worden verwijderd. Hoe mest u de stal uit? 

  • Leg het schone, droge strooisel opzij om de mest en natte plekken te verwijderen.
  • Veeg de vloer schoon en desinfecteer deze waar nodig.
  • Laat de vloer eerst drogen alvorens u het strooisel erover verspreidt. U kunt het de hele dag opzij laten liggen en pas aan het eind van de middag weer uitstrooien.
  • Verspreid al het strooisel gelijkmatig over de vloer, voeg overgebleven stro uit de voerbakken toe en vers stro indien nodig.

Ga stro uitstrooien

Zorg als u een nieuwe strobaal opent dat u het bindmiddel verwijdert om verwondingen te voorkomen. Hoop het stro rond de muren van de stal op tot een hoogte van circa 40 cm en spreid het ligstro uit tot een hoogte van circa 20 cm. De ophopingen voorkomen dat de ezels te dicht bij de muur gaan liggen, omrollen en verwenteld raken (waarbij ze op hun rug liggen en niet meer overeind kunnen komen). De ophopingen zijn ook goed tegen de tocht.

Door regelmatig het ligbed te verversen, kunt u zien of het stro meer dan normaal overhoop is gehaald. Dat kan namelijk duiden op gezondheidsproblemen bij één van de ezels. Probeer bij het uitmesten ook te letten op de hoeveelheid uitwerpselen en de consistentie ervan. Veranderingen in de ontlasting kunnen namelijk ook op gezondheidsproblemen duiden. Als de ezels langere tijd op stal staan, is het een goed idee om een deel van de vloer onbedekt te laten, als daar genoeg ruimte voor is. Dit helpt de ezels om hun hoeven gezond te houden.

Zorg voor een mesthoop

Het beheer van de mesthoop is belangrijk voor ezels, ezelhouders en buren. U kunt het mestafval laten ophalen door een mesttransportbedrijf of wegbrengen naar een plaatselijke boer of manege. U kunt de mest ook een jaar laten composteren en dan gebruiken voor bloembedden of aan familie of kennissen met een (moes)tuin geven. Als u geen stro in de stal gebruikt, is een mesttransportbedrijf of boer misschien de beste optie, omdat andere bodembedekkers veel langzamer vergaan. Zorg ervoor dat de ezels niet bij de mesthoop kunnen.

Een goede plek voor de mesthoop

Zorg dat de mesthoop het oppervlaktewater, sloten, riviertjes of grondwater niet kan vervuilen. De mesthoop moet op een mestplaat of andere harde ondergrond liggen met opstaande randen, zodat er geen vloeistoffen kunnen weglekken. Een tijdelijke mesthoop (die bijvoorbeeld wekelijks door een boer of iemand met een volkstuin wordt opgehaald) moet minimaal vijf meter van oppervlaktewater zoals sloten liggen. De mesthoop mag geen overlast bezorgen aan huizen in de buurt (en moet buiten de bebouwde kom minimaal 50 meter van andere huizen liggen) of gebruikers van de openbare weg. De hoop mag niet te dicht bij de stal liggen, omdat dit voor insectenoverlast en brandgevaar kan zorgen (mesthopen gaan broeien).

Als u bovenstaande punten geregeld uitvoert, heeft uw ezel de perfecte huisvesting en verzorging.